Geef NOOIT pinpas of waardevolle spullen mee aan onbekenden!

Politie Zeeland-West-Brabant: Word u gebeld door iemand die zegt van de politie of bijvoorbeeld de bank te zijn, hang dan direct op. Ook als de beller allerlei details zoals uw adres, rekeningnummer etcetera van u weet.  Bel daarna zelf uw bank of de politie om te controleren of u gebeld bent door een echte politie- of bankmedewerker.

Doe de deur niet zomaar open voor onbekenden die zeggen van de politie of de bank te zijn. En geef zeker niet uw pinpas, geld, sieraden of andere waardevolle spullen mee aan iemand die u niet kent. De politie Zeeland-West-Brabant doet deze oproep opnieuw en met klem.

Heeft u ouders die op leeftijd zijn, bent u mantelzorger van een ouder iemand of heb jij een opa of oma waar je gek op bent, waarschuw ze dan voor de smerige praktijken van oplichters.

Nepagenten en nepbankmedewerkers slaan op dit moment steeds vaker toe. Vrijwel dagelijks doen oplichters zich voor als iemand van de politie, van een bank of bijvoorbeeld een fraude-afdeling. Ze hebben echter maar één doel: mensen beroven van hun geld, sieraden of andere waardevolle spullen!

Om te voorkomen dat ze meer slachtoffers maken, hebben we ieders hulp hard nodig.

Wat te doen?

Politie, gemeenten, banken en andere instanties doen er alles aan om deze vorm van criminaliteit aan te pakken. Maar we kunnen het niet alleen. Het is belangrijk dat oudere mensen weten wat ze moeten doen als ze benaderd worden door bijvoorbeeld een nepagent:

·       Word u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, hang dan direct op.

·       Noteer als dat lukt de naam van degene die u gebeld heeft en het telefoonnummer dat gebruikt werd.

·       Bel de politie via 0900-8844 en controleer of u echt gebeld bent door een politiemedewerker.

·       Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag om het politiepersoneelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie om te controleren of u met een echte politieagent te maken heeft. Als iemand al voor uw deur staat, mag u daarvoor ook 112 bellen. Een echte politieagent vindt het helemaal niet erg om te wachten terwijl u controleert of alles in orde is.

·       Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.

Uw hulp

Heeft u oudere ouders, een lieve opa en oma, bent u mantelzorger of zorgverlener van een ouder iemand? Praat dan met degene waar u voor zorgt over dit soort criminaliteit. Op de website van de politie https://www.politie.nl/informatie/wat-is-telefonische-oplichting.html staat allerlei informatie die u daarbij kan helpen. Ook vindt u er filmpjes.